Sveriges främsta Joomla-webbyrå

Optimera webbsida

För snabb visning, höga poäng i Google Pagespeed / Pingdom och ett allmänt korrekt kodsyntax krävs kunskap och bra teknologi.

En optimerad webbsida är en sida som laddar in snabbt. Den känns snabb när du navigerar runt och använder webbsidans funktioner. Detta är inte bara viktigt för besökarna av webbsidan men också för t ex Googles robotar som konstant skannar av webbsidor och sätter betyg i ett rankingsystem. För att få snabba sidvisningar och väl strukturerad kod som läses in korrekt av sökmotorer måste hela din webbmiljö spela i harmoni.

Nummer ett är en bra server. Krävande webbsidor (med mycket besökare och funktionalitet – t ex e-handel eller intranät) brukar ligga på en egen ”maskin”. Denna maskin/dator/server (kärt barn har många namn) har massor av mjukvara i sig för att kunna leverera det som din webbläsare tittar på. Denna mjukvara uppdateras ofta med säkerhetsuppdateringar, bättre snabbare funktionalitet, ny funktionalitet och allmänna förbättringar, precis som all mjukvara ni har i exempelvis er smartphone eller surfplatta. För att garantera en bra prestation behöver all denna mjukvara vara korrekt konfigurerad och uppdaterad till senaste version för att leverera optimalt. Vi övervakar löpande serverar och ser till att de innehåller senaste mjukvaran.


Nummer två är bra kod och struktur på webbsidan. Att bygga en bra webbsida innebär att man måste balansera funktioner, design och mängd information. Man kan inte presentera för mycket information och om man måste presentera mycket information måste det göras på bästa sätt. Här finns det mängder av kodstrategi och funktioner man kan ta hjälp av för att leverera sidan till besökarens enhet på bästa sätt. Men det finns också många fällor att gå. Bara för att en funktion i webbsidan eller på servern ”lovar” snabbare sidvisningar så kan flera av dessa optimeringar istället trötta ner sidan och ge längre sidladdningar. Vi har lång erfarenhet och genom att pröva oss fram och mäta vet vi vilka instruktioner som motarbetar ett bra reslutat. På så vis har vi jobbat fram ett kraftfullt paket med optimering för alla tänkbara webbsid


Nummer tre är optimerade filer (bilder och video). Man måste vara försiktig så man inte sparar bilder eller video i högre kvalité än vad som behövs. På webbsidor med mycket media är detta extra viktigt. Med rätt teknik för att komprimera och optimera bild- , ljud- och musikfiler kan du vara säker på att webbsidan endast skickar det besökaren behöver. Det leder till en bättre upplevelse och mindre mängd skickad data. Detta är extra viktigt idag när mycket surfande sker via mobiltelefoner och surfplattor.

Behöver jag optimera min webbsida?

Det finns flera bra verktyg att kolla om er webbsida är optimerad. En populär sida att testa på är Pingdom.com (faktiskt skapat av en svensk). Besök sidan nedan och gör ett test – det är gratis!

Hjälp! Jag får under 60 poäng!

Ingen fara vi kan hjälpa er. Vi har optimerat flera webbsidor och i många fall lyckats få 95/100 poäng. Vi rekommenderar att man åtminstonde satsar på 85+ poäng på testet ovanför. Vi hjälper er med detta. Hör av er för mer information om en optimering.

© Copyright 2011 - 2020 - W&N Media AB