En Wordpress-byrå i Göteborg!

Vad är ClassicPress?

Det är en fråga som många i WordPress-sfären har börjat ställa sig de senaste månaderna efter att WordPress lanserat sin nya version 5 som innehåller den hårt kritiserade Gutenberg-editorn.

 

Om vi börjar med WordPress att lista några punkter som skapat WordPress popularitet framgångar de senaste åren skulle det vara:

  • Utmärkt bakåtkompatibilitet
  • Minimal kärna
  • Ej beroende av tredje parts kod/ramverk

Detta har gjort att WordPress i version 2, 3 och 4 blev väldigt populärt bland webbyråer och plugintillverkare som enkelt kunde utveckla och anpassa funktioner till sina sidor och dessutom förlita sig på att deras kod fungerade i gamla såväl som nya versioner av WordPress.

WordPress 5 är en radikal uppdatering i jämförelse med de tidigare versionerna. Ett helt nytt sätt att jobba med webbsidor introduceras med Gutenberg. Gutenberg är ett verktyg som gör det mycket enkelt och användarvänligt att bygga avancerade layouter. MEN Gutenberg kräver också modern kod och moderna tredjeparts-ramverk som react.js.

Detta har rört om i grytan för alla som jobbar med WordPress och en hel del splittring har uppstått. För alla de som förlitade sig på WordPress gamla modell med liten kärna och inga tvingade ramverk behövde något drastiskt göra.

Eftersom WordPress är ett öppet källkod-projekt så är det möjligt att göra en ”fork” av hela projektet. En fork betyder att man tar all gammal kod och kopplar bort detta ifrån originalprojektets utvecklingsgren (WordPress) och man då istället skapar en ny gren som är helt oberoende av originalet så att en helt ny väg framåt kan utstakas.

Vid den sista versionen på WordPress 4 gjordes detta för att undkomma Gutenberg. Detta nya projektet kallas ClassicPress.

ClassicPress i sin tur påminner väldigt mycket om Joomlaprojektet i sin struktur med fokus på demokratiska beslut och att det inte drivs av ett företag.

Vi ser ClassicPress som en naturlig utveckling av mjukvara som blir forcerat att utvecklas åt ett håll som den stora gemenskapen ej kan följa eller håller med om. Precis så här skapades Joomla ur originalprojektet Mambo för cirka 12 år sedan.

Vi följer med spänning utvecklingen med WordPress och ClassicPress och kommer att utnyttja båda projekten efter vad just ert Webbprojekt behöver.

Läs mer om ClassicPress på deras webbsida: https://www.classicpress.net/

Twitter: https://twitter.com/GetClassicPress

GitHub: https://github.com/ClassicPress

Lämna ett svar

© Copyright 2011 - 2021 - W&N Media AB